Bingo

Bingo är ett spel med mycket gamla anor som numera går att spela även på internet. Exakt när människan började spela bingo är höjt i dunkel, men vi vet att spel där man markerar nummer på brickor har erbjudits av kringresande sällskap långt innan den moderna bingon med bingohallar slog igenom.

Förr i tiden var bingobrickorna gjorda av trä och kunde användas gång på gång eftersom man inte markerade med penna utan lade någonting på det utropade numret istället, till exempel en liten sten eller böna. Sedan kom engångsbrickorna av papper, och numera kan vi spela bingo digitalt i datorn och mobilen.

En viktig person i bingons historia är leksaksförsäljaren Edwin Lowe som stötte på spelet bingo hos ett kringresande underhållningssällskap som erbjöd bingo vid vägkanten utanför Atlanta i södra USA. Lowe insåg bingons potential och tog med sig konceptet tillbaka till sin hemstad New York, där han förvandlade det till ett sällskapsspel som amerikanska familjer började spela hemma.

I Sverige blev bingon trendig under 1960-talet. Till en början var det mest idrottsföreningar som arrangerade bingo för att bättra på klubbkassan, men så småningom började bingohallar byggas. Spel i traditionell bingohall är fortfarande populärt i Sverige, men de har fått stark konkurrens från de spelsajter som erbjuder bingo på nätet. Att spela bingo på internet innebär att man kan spela från hemmets lugna vrå och man behöver inte passa några öppettider eftersom spelsajterna på internet är öppna dygnet runt.

De vanligaste bingoformerna, både på och utanför internet, är idag bingo med 75, 80 eller 90 bollar.

75-bollarsbingo

75-bollarsbingo är den bingosort som är vanligast i USA. Den bingobricka som normalt används består av 5 x 5 rutor. Alla rutor har nummer i sig, med undantag för mittenrutan som normalt markerad redan när spelet börjar. Det är alltså möjligt att få bingo redan efter fyra utrop när man spelar med en sådan bricka, eftersom man kan dra nytta av den förmarkerade rutan i mitten.

80-bollarsbingo

80-bollarsbingo är framförallt en Nordisk företeelse, men tack vare internets framväxt har även spelare i andra delar av världen börjat få upp ögonen för 80-bollarsbingo. 80-bollarsbingo spelas normalt med en bricka bestående av 4 x 4 rutor. Alla rutor har nummer i sig och det finns inte någon förmarkerad ruta.

90-bollarsbingo

90-bollarsbingo är den bingosort som är vanligast i Storbritannien, och den är även populär i den av de gamla brittiska kolonierna. Bingobrickan skiljer sig markant mot de som används för 75-bollarsbingo och 80-bollarsbingo och kan uppfattas som en smula rörig för den som stöter på 90-bollarsbingo för första gången. Allt lära sig spela 90-bollarsbingo är dock inte alls komplicerat, inte ens för den som är van vid 75-bollarsbingo och 80-bollarsbingo.

Den klassiska brickan för 90-bollarsbingo består av 27 rutor, fördelade över tre vågräta rader (vilket skapar nio kolumner). Det är dock endast 15 av de 27 rutorna som har nummer i sig. Nummer i spannet 1-9 befinner sig alltid i den första av de nio kolumnerna, nummer i spannet 10-19 ligger alltid i kolumn nummer två, och så vidare. På så vis kan man snabbt hitta numren när de ropas ut.