Keno

Keno är ett spel som härstammar från Asien. Ursprungligen användes kinesiska symboler, men numera är det vanligare att spela det med vårt västerländska nummersystem.

Enligt legenden uppfanns keno av en man vid namn Cheung Leung som levde i Kina under Han-dynastin (drygt 200 år f. Kr.). Leung använde spelet för att samla in pengar så att han skulle kunna befria sin hemstad som var belägrad. Leung utformade ett spel där det var svårt att vinna, men när man vann blev vinsten mycket stor. Detta lockade de kinesiska spelarna och Leung fick ihop tillräckligt med resurser för att befria staden.

I Kina spelades keno traditionellt med 120 kinesiska symboler på ett bord, och spelarna använde en fjäderpenna för att markera sina satsningar. Människor från många olika byar kunde delta i samma kenospel eftersom resultaten skickades mellan byarna med brevduvor. I Kina kallas keno fortfarande ibland för ”det vita duvspelet”.

Keno användes ofta för att samla in pengar till olika projekt, och det sägs att kenospelare finansierat delar av den kinesiska muren.

Keno sprider sig från Kina

Under 1800-talet flyttade många kineser till USA, bland annat för att arbeta med att bygga upp järnvägsnätet. De tog med sig sina speltraditioner, inklusive spelet keno. Till en början var det mest kineser som spelade, men den inhemska befolkningen blev nyfiken och ville delta i ”det kinesiska lotteriet”. Så småningom började spelarrangörerna använda nummer istället för kinesiska tecken för att locka fler spelare utanför de kinesiska kretsarna. Man minskade även antalet möjliga kombinationer genom att reducera 120 kinesiska tecken till 80 nummer.

Spela Keno i Sverige

Det finns massor av olika spelsajter som erbjuder kenospel på internet, och i Sverige kan man också spelare keno genom att besöka något av Svenska Spels spelombud runt om i landet. Svenska Spels keno använder sig av 70 nummer och har en utbetalningsgrad på cirka 55%. Privata spelsajter har ofta en betydligt högre utbetalningsgrad, så det kan löna sig att ta en titt på spelsajter på nätet om man vill spela keno. Betsson erbjuder till exempel klassisk keno med 80 nummer och en utbetalningsgrad på 97%.

Justera din vinstchans

En av de faktorer som har gjort keno så populärt är att man kan justera sin vinstchans. Man väljer alltså själv om man vill göra en satsning där man har stor chans att vinna (men bara få en liten utbetalning) eller en satsning där vinstchansen är låg (men där utbetalning blir mycket stor när man väl vinner). På så vis påminner keno en del om roulette, där man ju också kan välja mellan högoddsare, mellanoddsare och lågoddsare på spelbordet.

När man spelar vanlig klassisk keno gäller det att pricka in 1-11 nummer av 20 nummer som slumpas fram bland de möjliga numren. Antalet möjliga nummer varierar, som nämnts ovan kör till exempel Svenska Spel med 70 möjliga nummer medan Betsson använder sig av 80 möjliga nummer. Du väljer själv hur många nummer du vill spela på (minst ett nummer, max elva nummer). Om du till exempel bara satsar på ett nummer så har du ju mycket stor chans att få rätt, men du kommer inte att få så hög utbetalning när det sker. Om du däremot tippar elva nummer är chansen för att du ska ha tippat helt rätt betydligt lägre, men när du väl vinner vinner du stort.