Lotterier

Ett lotteri är ett spel där slumpen avgör vem som vinner. Det finns många olika sorters lotterier, och vissa spel som vi i dagligt tal inte kallar lotterier kan ändå ses som lotterier i lagens ögon. Roulette, bingo och slotmaskiner är tre exempel på spel som i många länders lagstiftning faller under lotterilagen, eftersom det är slumpen som avgör vem som vinner.

En mycket vanlig form av lotteri innebär att lotter säljs och att man i efterhand avgör vem som vinner genom en dragning. Detta kräver dock att alla lottköpare är intresserade av att stanna kvar och bevista dragningen och hämta ut sina priser, eller att resultatet av dragningen kan anslås offentligt senare, till exempel i dagspress eller medlemstidning. Tevesända dragningar är också populära.

För att göra lotteriet snabbare och mer effektivt kan man istället för dragning i efterhand göra dragningen i förväg och anslå en lista över vilka nummer som är vinnande nummer. Den som köper en lott med ett vinnande nummer får sitt pris direkt och behöver inte vänta på någon dragning. Denna typ av lotteri kräver dock att köparen inte får se lottens nummer förrän lotten betalats.

Lotteri – ett folknöje med gamla anor

Det äldsta bevarade delarna av lotteri som vi känner till är keno-lappar från den kinesiska Han Dynastin, det vill säga någon gång mellan 205 och 187 f. Kr. Redan i den kinesiska boken ”Sångernas bok” som skrevs under andra årtusendet f. Kr. nämns dock en form av lottdragning där träbitar användes.

Bibeln har flera referenser till lottdragning, och i Iliaden beskriver Homeros hur lotter placeras i Agamemnons hjälm för att avgöra vem som skulle slåss mot Hektor.

I det gamla Rom brukade lotterier ordnas som underhållning under middagsbjudningar. Dessa informella romerska lotterier påminde dock mer om fiskdam och ”julklappslotterier” än om hasardspel eftersom alla middagsgäster fick varsin lott och alla var garanterade en vinst. Lotterna användes bara för att avgöra vem som skulle få vilken vinst. Det fanns dock även hasardspelslotterier i Rom, till exempel arrangerade kejsaren Augustus Ceasar ett sådant för att få in pengar till att restaurera Rom. Man kunde inte vinna pengar utan olika föremål.

Även i norra Europa har lottdragning en mycket lång historia, bland annat hos kelterna som ägnade sig åt ”teulel pren” vilket ordagrant betyder ”kasta träbitar”. I Nederländerna har lotterier använts för att samla in pengar till offentliga ändamål sedan åtminstone 1400-talet. Pengarna användes för att förstärka städernas skydd mot anfall, och det finns även exempel på lotterier som samlade in pengar till fattigvård. Även i Milano har lotteriet arrangerats sedan åtminstone 1400-talet.

Lotter och Lotterier på nätet

Nu för tiden finns det gott om lotter och lotterier som är tillgängliga på internet. De flesta nätcasinon har till exempel skraplotter som köps och skrapas online. Svenska Spel erbjuder inte bara skraplotter som Triss och Tia utan har också flera av sina klassiska lotterier tillgängliga online, inklusive Lotto med eller utan Joker.

För dig som vill kunna vinna riktigt stort finns stora internationella lotterier att delta i på nätet, såsom EuroMillions och EuroJackpot. EuroMillions har en växande jackpott som blir större och större tills den faller ut. Taket ligger på svindlande €190 miljoner! Även EuroJackpot har en växande jackpott och där ligger taket på €90 miljoner.