Skraplotter

Skraplotten är en modern uppfinning som lanserades i USA på 1970-talet. Till skillnad från spel som poker där vi inte vet så mycket om vilka människor som uppfann och utvecklade spelet har skraplotten en väldokumenterad historia som tar sitt avstamp i Massachusetts, USA.

Lotterier var en viktig inkomstkälla för delstaten Massachusetts i början av 1970-talet, men det lotteri som delstaten erbjöd var ett långsamt spel. Spelaren valde ut sex nummer och dragning hölls endast en gång i veckan. Man kunde alltså få vänta många dagar på att få veta resultatet av sin satsning.

Vetenskapsmannen John Koza och marknadsföraren Daniel Bower insåg att ett mer omedelbart spel än delstatens långsamma lotteri skulle generera betydligt större inkomster, och började fila på en lösning. De hade redan år 1973 bildat företaget Scientific Games Corporation, och deras första kund blev Massachusetts lotterikommission. Med sina goda kunskaper i både matematik och datorvetenskap började Koza arbeta fram en algoritm för att kunna erbjuda ett slumpbaserat, snabbt spel.

Så småningom presenterade Scientific Games Corporation världens första skraplott för spelkommissionen och delstaten började sälja dem till invånarna i Massachusetts. Det nya snabba spelet blev en enorm hit, och delstatens intäkter från lotteriverksamheten ökade snabbt från cirka $1 miljon i veckan till cirka $2,7 miljoner i veckan.

Vad är det som gör skraplotten så rolig?

I princip alla skraplotter är omedelbara spel, där man direkt får veta om man vunnit och i så fall hur mycket. Man behöver alltså inte vänta på någon dragning som ligger långt fram i tiden utan får omedelbart resultat.

Det finns dock skraplotter som kombinerar detta snabba moment med mer långsamma företeelser. Till exempel kan ju den som skrapar en modern Triss från Svenska Spel få fram en symbolkombination som gör att man får åka till en tevestudio och skrapa en speciallott i direktsändning. Man vet dock även där redan på förhand att man kommer att vinna något, man behöver bara vänta på att få reda på exakt hur mycket.

När skraplotten uppfanns existerade det redan många olika snabba hasardspel, men det flesta krävde att man besökte ett casino eller annat speletablissemang. Roulette, craps och sic bo är alla exempel på snabba spel, men de erbjuds inte i vanliga kiosker och butiker och de kräver att man sätter sig in i reglerna för satsningar. Slotmaskiner och videopokermaskiner kommer närmare skraplotten i och med att de är enkla att lära sig och kan erbjudas även i vanliga butiker, restauranger och dylikt. Det är mycket vanligt att spelare som gillar slots även gillar skraplotter och vice versa.

Förutom att skänka köparen spänning och spelglädje blev skraplotten snabbt en populär gåva. Till skillnad från till exempel en slotmaskin som kräver att man befinner sig på plats för att kunna spela kunde skraplotten köpas, sparas och ges bort vid ett senare tillfälle. Mottagaren fick njuta av ett snabbt och roligt spel, och det fanns inte något krav på att inköpstillfället och speltillfället skulle sammanfalla.

Spela skraplotter på nätet

Nu för tiden går det även bra att skrapa skraplotter på internet. Du använder helt enkelt muspekaren för att skrapa lotten och se vad som döljer sig. På internet erbjuds både enkla skraplotter och skraplotter som kräver lite mer pyssel. Mer information om skraplotter online finns på http://www.spelaspel.se/skraplotter/.